Despre monumente funerare...
Din timpuri străvechi locurile pe veci au fost marcate cu semne, care să ne amintească de cei plecaţi pentru totdeauna.
Cimitirele cu cruci, monumentele funerare povestesc multe despre societate. Materialul monumentelor, modelul ales, calitatea prelucrării, înscrisul de pe ele, ne dau indicii despre religia şi cultura comunităţii, trecutul, ocupaţia, naţionalitatea, starea materială a oamenilor din diferite epoci.
Fiecare om este un unicat pe pământ cum nu s-a mai născut şi nu se va mai naşte niciodată. Fiecare monument funerar ar trebui să aibă un caracter particular. Din păcate de cele mai multe ori monumentele sunt copiate una după alta, parcă ar fi fabricate după şablon. Lipseşte din ele ceva, ce ar apropia pe cei vii de cei morţi.
O cruce de lemn frumoasă, sau un monument din piatră cu formă aparte, ornamentat cu gust, poată să aducă un omagiu demn, o veşnică amintire a celor dragi, plecaţi în lumea de dincolo. Pe monument poate fi scris şi satul (oraşul) natal, ocupaţia decedatului sau un citat potrivit din Biblie, care va imprima o particularitate monumentului şi va vorbi despre cei dragi şi peste veacuri.
Să ne inspirăm din tradiţia poporului nostru, avem noi cruci vechi foarte frumoase, valoroase, de bun gust, nu trebuie să preluăm elemente străine din apus sau de la alte civilizaţii.
Să avem grijă ca stilul monumentului să se încadreze organic în peisajul înconjurător.